Over

Eurostudio ontstaat in 1992 na het beeïndigen van Euro PA verhuur dat 12 jaar lang geluid- en lichtapparatuur verzorgde voor opdrachtgevers in het hele land. Honderden tevreden klanten hebben sinds die tijd gebruik gemaakt van de moderne oefen- en opnamefaciliteiten.

Een stukje geschiedenis

Eind jaren ‘70 is Walter Niënhuis de grondlegger van Euro P.A. Verhuur. In die tijd is hij diskjockey van drive-in discotheek Fireball en drummer van de Harreveldse band Container. Om te kunnen spelen koopt hij links en rechts allerhande apparatuur. De naam van de band Container wordt gewijzigd in Funkenstein en ze gaan op zoek naar een zanger. Zo komt Walter in contact met Joost Eggink, die al wat hand- en spandiensten verricht bij o.a. Friction en Skid Row. Joost is nooit zanger geworden maar blijft hangen als roadie. Ondertussen maken steeds meer bands gebruik van de apparatuur van Walter. Meestal om te oefenen, maar ook steeds vaker om op te treden. De eerste keer dat er werkelijk sprake is van verhuur, is tijdens een talentenjacht bij De Driehoek in Lichtenvoorde. De apparatuur rammelt werkelijk aan alle kanten.

Effectapparatuur, monitoren en multikabels zijn er niet, laat staan dat ze daar ooit van hebben gehoord. Wonder boven wonder houden ze er enkele klanten aan over, dus ze besluiten de zaak door te zetten. “Ons spaargeld moet er aan geloven.” In januari 1983 wordt Euro P.A. Verhuur v.o.f. ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en is de wettelijke samenwerking een feit. Door een kennelijk overijverige medewerkster van de KvK wordt deze naam eerst geweigerd omdat het volgens haar niet mogelijk is om Europa te verhuren! Met een overbeladen aanhangwagen achter een oude geleende Mercedes wordt menig weekend door Nederland gereisd. Ze krijgen meer bekendheid en worden steeds vaker gevraagd.

Al het verdiende geld wordt gebruikt voor de aanschaf van apparatuur. De geluidsinstallatie wordt daardoor beter en groter en uitgebreid met een lichtset en de aanhangwagen word ingeruild voor een bestelbus. Euro P.A. groeit uit tot een serieus bedrijf met één grote p.a.-installatie, twee kleinere en een lichtset. De geluidstechnische kwaliteiten van Walter en het zakelijke inzicht van Joost blijken een goede combinatie. Meer dan 120 klussen per jaar worden in die tijd gecombineerd met een fulltime baan van Walter in de bouw in Duitsland en Joost als vrachtwagenchauffeur.

Slapen doen ze tussen de nummers door. Zonder hulp van vrijwilligers, zoals Wilfried Huinink (Snabbel van Babbel) en Peter te Brake was dit nooit gelukt (de mixer die van Normaal is overgenomen). Vaste klanten in die tijd zijn de bands Blue Cover, L.P.G., Zzipp, Ides of May, Easy Eddy and his Sweet Lovers en Mellow. Evenals vele poppodia: Ivarca, Möllenkoare/Den Diek, Graffity café Enschede, Eucalypta, Moustache en poppodium Zutphen en jaarlijks terugkerende festivals als de Hamparty, Keifestival, Lechenvoordsen Aovend, Berkelpop, Bikerfestivals en Beachparty. Dieptepunten: Zzipp op kerstavond in Hulst voor 7 man, zware schade opgelopen bij Eucalypta in Winterswijk, de belasting, Hollandse hits in Nijkerk, Marco Bakker, 156 punkbands en 123 zangers die nog slechter zongen dan Joost. Hoogtepunten zijn er uiteraard ook: Claw Boys Claw, Ides of May, Powerplay, de KGB, de Oxx-band, vijf klussen in 24 uur, White Heat en Candy en Hans Dulfer op Koninginnenacht in Arnhem.

Thuispodia en klussen door heel Nederland wisselen elkaar in rap tempo af en ergens rond 1990 komt het besef dat het zó niet langer kan. Er gaat met de bouw van een opnamestudio op het Hof in Lichtenvoorde een door Walter lang gekoesterde wens in vervulling. Het verdiende geld wordt niet langer in de aanschaf van nieuwe p.a. -apparatuur gestoken, maar gebruikt voor de bouw van deze studio. Zo ontstaat de Eurostudio. De verhuuractiviteiten worden langzamerhand afgebouwd en in 1992 vindt, met pijn in het hart, de laatste serieuze verhuurklus plaats. Al met al zijn Walter en Joost het er over eens, dat ze er weinig aan overgehouden hebben, maar dat ze het nóóit hadden willen missen.

Eurostudio:
Op 2 november 1992 opent Eurostudio officiëel haar deuren in het voormalige koetshuis van ’t Richtershuus op Het Hof. “Het is een absoluut geluiddichte studio geworden”, beklemtoont Walter Niënhuis. De opnameruimte wordt ook aan veel bands in de regio verhuurd als oefenruimte met complete backline. Vanaf 2005 beschikt de studio over een compleet digitale controlekamer. 

Eurostudio popfestival:

Op 8 maart 1997 wordt in samenwerking met Mister Brown een festival georganiseerd in De Koppelpaarden met als doel bands te promoten, die gebruik maken van de Eurostudio. Optredende bands zijn Disabuse, Kicking Bill, Remission en Double You See. 

Verhuizing:
Eurostudio verhuist naar de Heringsaweg in Vragender. Er wordt een compleet nieuwe studio gebouwd met 3 repetitieruimtes en een controlekamer waar professionele opname apparatuur word geplaatst. 


Bron: www.roomseherrie.nl